Porosalmi ja Rantasalmi on saanut julkisuutta näinä päivinä. Tosin ikävissä merkeissä. Veneonnettomuudet Haukivedellä olivat kohtalokkaita. Se, joka ei ole liikkunut koko ikäänsä vesillä, ei voi tietää vaaranpaikoista. Parkunselkä on aivan lähelläni, joten tiedän mistä puhun. Olen kerran joutunut tilanteeseen, jossa olin itse ohjaamassa pientä perämoottoria ja mukana oli 8 henkeä. Kenelläkään meistä ei ollut pelastusliiviä. Myrsky, ehkä syöksyvirtaus, alkoi äkisti, kun olimme jo Ahvensalmen selällä menossa Oraviin. Kääntyminen ei tullut kysymykseenkään. Ohitimme luodon muutaman metrin päästä, kun hirveät aallot möyrivät pohjia myöten. Osa porukasta ei osannut uida; Leppävirta katosi välillä näkyvistä ja me jatkoimme matkaamme Oraviin. Onnistuimme! Ihmettelen sitä vieläkin!

Tullessamme takaisin Porosalmelle Haukivesi oli ns. rasvatyyni, mutta monissa saarissa näkyi kaatuneen puita. Sen jälkeen olen aina toivonut, etten joutuisi myrskyn silmään, mutta niin on kuitenkin käynyt. Olen myös oppinut odottamaan rannalla myrskyn laantumista. Kerrankin olin niin märkä, ja kun kuivia vaatteita ei ollut, piti mennä mukana olleeseen jätesäkkiin ja keittää kuumaa teetä pakissa litrakaupalla pysyäkseen lämpimänä. Lopulta myrsky laantui; alkoi sataa, pääsin jatkamaan matkaa; enkä sairastunut.

 

Meidän kylässämme on Hietalampi. Lapsuuteni satujen lampi, jonka pohjassa voi nähdä uppotukkien salaisen maailman. Lammen sanottiin  olleen yksi Suomen puhtaimmista vesistä. Punaiset lumpeet kukkivat; isot ahvenet t uivat uppotukkien välissä. Ja tarkoitan isot, koska suurin, jonka näin maalla, oli 52 cm pitkä. Puntaria ei ollut punnitukseen sillä kohtaa.

Lampi on ekosysteemiltään siltä osin tuhottu. Uppotukit on tarkkaan viety lammesta ja samalla sen vesi muuttui sameaksi. Ympäristöihmiset eivät olleet varmaankaan tietoisia, mitä tapahtui. Ja sitten olikin myöhäistä. Nykyään lampi on muutettu lohilammikoksi ja todellakin vain vähän sen upeudesta on jäljellä. Se hieno, salaperäinen maailma, joka kiehtoi lapsena on ikuisesti kadonnut. Valitettavasti!

Miksi me emme opi kunnioittamaan luonnon voimia ja ihmeitä ja säilyttämään niitä?

 

 

Ei kommentointia.