Äitini ei koskaan kertonut syntyneensä Sorsakoskella. Hän puhui aina vain Varkaudesta. Äitini ei koskaan puhunut siitäkään, että hänen isänsä oli opiskellut perämieheksi ja kuljetti hinaajalla lotjia Saimaalla. Jorma Hynnisen kirjasta luin tiedon, että Löytäiset olivat heidän lähimmät naapurinsa ja Jorma Hynniseltä kysyin joitain muistoja sukulaisistani. Hänellä ei ollut muuta kertoa kuin savusaunan tekijät; he olivat naapurit ja sukulaisiani.

Nyt olen käynyt kolmasti tanssimassa Sorsakosken lavalla ja haistelemassa paikkakunnan ilmaa. Keksin kysyä tanssipaikan parkkipaikan hoitajalta sukulaistalostani ja olen sen myös löytänyt ja nähnyt. SSHY:n sivuilla on 1850-luvun tienoilla tietoja Löytäisistä, joten nyt polku on auki. Ukkini työskenteli myös Varkauden Konepajalla ennenkuin sairastui vakavasti ja perheen oli muutettava maalle terveellisempään paikkaan. Isäni suku on tarkkaan tutkittu, samoinkuin nyttemmin myös isän äidin puoleinen suku. Koko Länsi-Suomen papisto taitaa olla sukua?

Sorsakosken Löytäisten on kerrottu tulleen Viipurista ja Löytäinen nimenä olisi löytölapsesta saatu. Kuka tietää? Mutta sukua on siellä ja täällä. Onneksi!

Ei kommentointia.