Toukokuun kolmas. Jäät lähtevät parhaillaan kotilahdeltani. Vesilinnut ovat palanneet. On kevään ihmeiden aika.

Eräänä aamuna käveleskelin pihallani katselemassa ympäristöäni; kasvun ihmeitä ja kukannuppuja, kun katseeni kohdistui aivan pikkuruiseen lintuun. Se nukkui haapapuun oksan hangassa. Ihmettelin., mikähän pikkuinen se on, kun en ollut aikaisemmin sellaista lintua nähnyt. Se nukkui vain.

Sanoin sille huomenta. Lintu kaivoi päänsä siipensä suojasta ja katsoi unisilla silmillään minua. Kun en näyttänyt kovin vaaralliselta, se pani päänsä takaisin siipensä suojaan ja jatkoi uniaan. Menin katsomaan lintukirjastani, mikähän mahtoi olla tuo pikkuinen keltarintainen lintu.. Löysinkin vastauksen: Keltahemppo. Satunnaisesti Suomessa tavattava pikkuinen lintu.

Iltapäivällä toinen lintuhavainto. Lintupariskunta seurusteli muutaman metrin päässä minusta välittämättä. Taas sain rauhassa tarkkailla minulle aivan tuntemattomia lintuja. Linnut olivat rastaan oloisia, mutta eivät sellaisia rastaita, joita tapasin pihassani tuon tuosta. Koiras oli väritykseltään voimakkaan punainen. Tuntui, että jopa nokka oli punainen. Siivet olivat ruskehtavat. Naaras puolestaan oli vaalen harmaa, siivet tummemmat. Lintukirjasta ei löytynyt tällaisia olentoja.

Vappupäivänä minulla oli ilo seurata joutsenten kosintamenoja. Joutsenia oli kolme. Niiden soidinmenot siirtyivät ympäri lahtea. Koiraat ”näyttivät mahtiaan” toisilleen; naaras seurasi tapahtumia sivulta. Ne vaihtoivat paikkaa laulaen. Suuret siivet havisivat, kaula korskeasti pystyssä ne tuijottivat toisiaan. Ne menivät välillä myös saaren rantaan sulaan ja näyttivät siellä mahtiaan. Olin aika lähellä, mutta minuthan ne taisivat tuntea jo edellisiltä kesiltä, koska eivätpä ne läsnäolostani välittäneet. Loppujen lopuksi pariskunta suki höyhenensä ja ne lensivät yhdessä pois. Eilen illalla jousenia olikin neljä. Olikohan poikamies löytänyt morsiamen niin nopeasti?

Eilen jäät jo melkein lähtivät ja jo vain rantaani laskeutui isokoskelot ja sorsat.

Aamukonsertit ovat myös vertaansa vailla. Teerit soivat, metsäkyyhkyt huhuilevat, pikkulinnut laulavat  ja lokit. Lokit kuuluvat ”selvittelevät kiviään”. Se on varsin äänekästä toimintaa koko kesän ajan..

 

 

 

 

jäätie

 

 

 

 

 

 

 

jäät lähtevät

Ei kommentointia.