Arkisto » kesäkuu 4th, 2012«

Kohtalonpuu-uni  inspiroi minua aikoinaan tekemään toisenkin työn.  Sen tein öljypastelleilla. Mietin unessa kuinka tuo puu jaksaa kantaa nuo kaikki hedelmät. Mutta onhan sillä aika vahva runko.

Tämä ihana taigahirvi tarina lähtee  Altalta. Olin siellä eräänä kesänä ihmettelemässä kalliomaalauksia Altan Saamelaismuseon ympäristössä. Tajusin, että taigahirvet ovat kovin näköisiä esihistoriallisten piirrosten kanssa. Ja olihan Horatius Heiskanen, puuluututkija, ollut jo Suomen Yleisradion Tiedetoimituksen ohjelmassa 1.4.1997. Profesori Saara Lilja luki Juha Rämön laatiman henkilöhistorian radiossa. Saara kertoi myöhemmin minulle, että oli todella vaikea pysyä vakavana ja asiallisena lukuhetken ajan, sillä niin hullunhauska on Horatiuksen elämä.

Tätä maalausta ei kannata lähteä selittelemään. Sekin ilmestyi arkistoista ja tulee näyttelyyn.
Ei ainoastaan työt tuo mieleen muistoja, myös koko prosessi – 30 vuotta sitten taidekoulusta –  antaa ajattelemisen aihetta.  Tänään olen muistellut millaista oli aloittaa opinnot; millaisia olivat opettajat ja miltä kaikki tuntui. Siitä kerron myöhemmin.