Arkisto » elokuu, 2017 «

Porosalmen tie on intohimojen tie. Ukkini Johannes rakensi tien poikineen ilman avustusta, toiset vastustivat. Varmasti myös tiestä koituvien kulujen vuoksi. Tietä ovat kuitenkin käyttäneet kaikki. Jopa Iekko, joka aikoinaan oli sitä mieltä, ettei tietä tarvihe.

Saimme muutama päivä sitten tiehoitokunnalta kirjeen: Porosalmen tie on valaistava ja siitä pidetään ylimääräinen kokous. Suunnitelma oli jo tehty. Kenen rahoilla – Tiehoitokunnan? Asfaltointiprojetin? Järvisydämen omilla rahoilla?

Miten valaistu tie sopii Porosalmelle? Mielestäni asiaa ei ole pohdittu tarpeeksi. Jos kylän teema on keskiaika, ei valaistus ainakaan tue teemaa. Keskiajalla oli pimeää ja valaistiin soihduin ja kynttilöin. Tulikin mieleeni juuri nyt, että valaistus pitäisikin hoitaa todellakin soihduin. Olisipa se upeaa tulla asfalttitietä pitkin ja molemmin puolin tietä ja kulkijaa valaisivat soihdut, eivätkä ympäristöön sopimattomat sähkövalot. Onhan avotulet vähän vaaralliset, mutta mitäpä emme me porosalmelaiset tekisi täydellisyyden eteen.

Kokouksessa pitääkin ehdottaa, että annamme suunnitteluporukalle eväät aivan uuteen näkökulmaan, varsinkin kun tähän asti ei meitä porosalmelaisia ole kuultu eikä suunnitelmista aiemmin kerrottu.

 

Eilen eteeni ponnahti internetin ihmeellisiltä sivuilta lasten kirjojen sivut. Etsin tietoja Porosalmelta ja Peonsaaresta ja sivut ponnahtivat itsestään auki. Ja sieltä löysin talollinen Karl Albin ja Erika Heiskasen perheen tietoja samoin kuin siltavouti Vartiaisen perheen tiedot. Samalla sivulla olivat myös piikain, renkien ja torppareiden perheiden tiedot. Se tuntuu mukavalta, kun se mistä on kuullut, löytyy kirkonkirjojen sivuilta ja todistaa asiat todeksi. Tiesin sivuista jo vähän aiemmin kun etsin Emil Tolvasen syntymäpaikkaa. Emilhän syntyi Ahvensalmella lampuotilaisen poikana.Hulda-Maria Heiskanen, isotätini, oli syntynyt samassa kuussa Porosalmella, Rantasalmella. Kuvassa laiturilla viimeisenä seisoo tätini Hulda-Maria; kuvan ottaja Emil Tolvanen. Emilin kuva on ns. selfie.