Arkisto » heinäkuu, 2018 «

Pihassani vierailee tuon tuosta, vuodesta toiseen, Pihasieppo. Pihasieppo on kiinnostunut tavaroistani, varsinkin vanhoista työkaluista. Pihasiepolle kelpaa myös termoskannu, veneen hankaimet (irroitetaan ruuvimeisselillä), vesiletkun suihkuosa, kuokat ja kirveet, puhumattakaan kassaroista ja sirpeistä. Viimeksi Pihasieppo tarvitsi kaksi vanhaa uuninluukkua ja vei ne. Tämä olento tarkkailee kulkemisiani ja kun poistun kotoani, käy hakemassa tarvitsemansa. Olen ilmoittanut poliisille. Minulla on myös riistakamera, mutta en ole vielä onnistunut saamaan kuvaan tätä ”otusta”.

Ennen aikaan kodissani ei ollut lukkoa, vain luuta ovella. Sisään oli hyvä päästä talvikylmällä, jos tuli pitkien matkojen takaa eikä talonväki ollut paikalla. Olen tottunut sellaiseen, etteivät ihmiset vie toisten tavaroita. Toisaalta tiedän kleptomaanit, jotka ovatkin sitten asia sinänsä. Olin nuorena töissä Tallbergin Julianassa ja siellä meille kerrottiin eräästä suvun jäsenestä, jolla oli sairaalloinen tarve varastaa.

Onko Porosalmen Pihasiepolla kenties kleptomaanin tavat?

 

Tämä kesä on ihana. Ihmisen kannalta, jolla ei ole maanviljelystä. No! Onhan tässä pieni puutarha, jota yritän pitää yllä. Puutarhani on kiinnostanut myös ympäristöä. Naapurin tontilla asuu jänis, jonka polku omalleni on todella käytetty. Aamulla ani varhain pupu saapuu polkua pitkin pihalleni; tarkastelee ympäristöä; näykkäisee kasvaista herkullisia palasia ja suuntaa puutarhaan. Pupulle maistuu karviaiset ja mansikat, porkkanan ja perunan varret, salaatti ja lehtikaali. Kun tulin pieneltä matkalta ihmettelin, miten mansikkapenkille oli käynyt. Se oli nimittäin ihan tyhjä raakileistakin. Selvisihän sekin! Sorkkaeläin, ilmeisesti kauris oli käynyt herkuttelemassa puutarhassani. Toinen rivi mansikoita oli sentään tuholta säästynyt. Ne vain ylettyy, ne eläimet, vaikka laittaisin lavoihin taimet. Onneksi taitaa tulla mainio vadelmakesä ja mustikoitakin on luvassa!

Kesä on ihana siksikin, että voi tehdä järviretkiä lämpimässä säässä. Viime kesänä ei oikeastaan tehnyt lähteä sateiselle ja tuuliselle Haukivedelle; tänä kesänä kyllä. Kalastustakin olen yrittänyt ja saanut muutamia pulikoita ja yhden kelpo hauen ja saanut valmistettua savuhaukikeittoa, joka on niin herkullista että!

Juhannuksen onnettomuudet ovat kuitekin vielä alitajunnassa. Eilen näin jotakin kellumassa Parkunselällä ja vaikka tiesin, että hukkunut on löydetty, ohitin, onneksi vain kasvin, huolissani.