Arkisto » helmikuu, 2020 «

Mietin sanaa nylkeä. Miten sitä kuvaillaan synonyymisanakirjassa, Wikipediassa tai sanaristikkosynonyyminä. Löysin seuraavat selitykset: kettää, kyniä, riistää, skalpeerata, ylihinnoitella, veloittaa liikaa, ukottaa, huiputtaa, kiskoa, ryöstää, ryövätä

kettää, kyniä, riistää, skalpeerata, ylihinnoitella, veloittaa liikaa, ukottaa, huiputtaa, kiskoa, ryöstää, ryövätä..

Ajatus tuli eilen mieleeni, miten kuvailla miltä tuntuu, kun oma lähiympäristö muuttuu, jos ei päivittäin, niin viikoittain yhä riisutummaksi. Toinen nykyaikaisempi ajatus sanalle nylkeä on kehittää. Tarkoitushan kehittämiselle on ilmeinen – tienata enemmän. Samalla vain käy niin, että paikka jota kehitetään, on menettänyt luonnon tilansa ja miten minusta tuntuu, että myös arvonsa. Takaisin et ikinä saa sitä mitä paikka oli ennen, miltä se tuntui, mitä siellä kasvoi, milta siellä tuoksui. Menetät myös muistosi, koska muutos on niin raju, ettei paikka ole enää sama. Ihmettelen yhä enemmän sitä, mitä tarkoittaa oikeasti sana elämys.

Torstaina näin toisen kerran valkoselkätikan pihassani syömässä talipötköstä. Näin sen aivan läheltä, joten erehtymisen vaaraa ei ole. Pihassani vierailee aina silloin tällöin ihmeellisiä lintuja, joita harvoin näkee. Kaunein pari oli rastaankokoinen ja oloinen; koiras hyvin tumman punainen ja naaras aivan vaalean harmaa. Olen yrittänyt etsiä netistä ja kirjoista, mutta en ole onnistunut. Eräs, jota ihmettelin kovasti, mikä tuo nyt oli, osottautui pullohaikaraksi. Olin menossa mäkeä alas, kun purosta nousi kullanruskea, valtava lintu. En ollut ikinä nähnyt vastaavaa. Lopulta tajusin, että lintu oli haikara, kaula lyhyenä, nousukiidossa. Huuhkaja on lähtenyt lentoon pihapuusta, pöllöjä on tavattu monen monta erilaista; komeimpana lapinpöllö, joka päivysti päivätolkulla pihapiirissä. Kuhankeittäjiä kaipaan. Ne pesivät runsaslukuisina lähialueella, mutta niitä ei ole kuulunut enää pitkään aikaan. Sen sijaan kerran ajattelin, että isä ei saa moottoria käyntiin ja yrittää ja yrittää siitä huolimatta. No, se oli ruisrääkkä, jota en ollut kuullut sitten lapsuuden.

Perjantaina metsäkone tuli naapurin tontille ja harvensi alueen. Tikka huusi sen päivän ja seuraavanakin raiviolla.