Piipahdin Helsingin reissun lomassa Tallinnassa ystäväni Sadun kanssa. Matkamme kohteena oli Kumu ja siellä symbolistien näyttely. Olin kuullut siitä ylistystä ja kun minua aina kiinnostaa naapurimaamme kulttuuri. Oli mentävä ja olikin jotenkin aivan mahtava talvipäivä, aurinko paistoi kirkaasti, tuuleton meri, vähän pakkasta. Emme olleet nähneet pitkään aikaan ystäväni kanssa, joten juteltavaa riitti. Tallinnassa oli harmaampaa, mutta ehkä vähän lämpimämpää kuin Helsingissä. Ratikalla Kumuun ja kahvilan kautta taiteesta nauttimaan. Näyttely oli enemmän kuin osasimme odottaakaan. Olen Hugo Simbergin ihailija ja nyt näin hänen aikalaisiaan Baltiasta. Niin monin tavoin hienoja töitä. Milloin pääsimme sadun äärelle, milloin maisemaan, milloin kohtasimme ihmisen. Päästä varpaisiin se tuntuu,  koskettava taide.
Kumun muut näyttelyt saivat jäädä. Tarkoituksemme oli mennä hirvikeitolle Raatihuoneen keittolaan ja sieltä vaelsimme sohjoisia katuja toviksi Adamson-Ericin museoon. Pakko sanoa, etten enää oikein jaksanut keskittyä hänen töihinsä. Olin täynnä symbolistien maalauksia ja niiden tunnelmia. Kotimatkalla oli pari tuntia aikaa pohtia elämää, kulttuuria, matkailua yms. asioita. Seuraavana päivänä matka jatkui kotiin sadunomaisen, suomalaisen, lumisen maiseman halki omaan jo vähän jäähtyneeseen mökkiin ajatukset maalausten lumossa.

Ei kommentointia.