Heinäkuun ajan olen ollut valvomassa Emil Tolvasen näyttelyä. Se on ollut hieno kokemus. Aluksi kävijöitä oli aika vähän mutta loppua kohden väki on  lisääntynyt. Ivanoffen talo on alkanut elää, kun hänen sukuaan kävi paikalla. Eräs rouva kertoi äitinsä olleen palveluksessa Ivanoffen kaupassa. Sattumalta valokuvissa on ainakin yksi Ivanoffen pojista. Pojat olivat muutaneet nimensä suomalaisiksi ja käyttivät nimeä Viitaniemi.

Samainen rouva kertoi olleensa työssä Kulma-kahvilassa. Suositussa kahvilassa, jonne Emppo Tolvanen saapui tuon tuosta etsimään kuvattavia. Rantasalmen kirkolla oli tuohon aikaan ainakin kolme kahvilaa: Emilia Saukon kahvila, Natusen Leipomon kahvila ja Kulman kahvila. Kun ihmiset tulivat pitkistä matkoista asioille kirkolle oli mukava istua kahviloissa ja lämmitellä kahvikupposen ääressä, tavavata tuttuja ja kuulla mitä maailmassa tapahtui. Kuten nytkin Nesteellä istuu joka päivä miesjoukko vaihtaen kuulumisia. En ole kertaakaan nähnyt yhdenkään naisen tuohon joukkoon pyrkivän. Eilen kuitenkin rohkaisin mieleni ja kävin heitä tulemaan katsomaan Emil Tolvasen valokuvia ja eräs kotiseutuhenkinen mies saapuikin ja toi tullessaan paljon tietoja. Se oli mukavaa.

Ottaakohan Rantasalmella kukaan kahviloissa istujista valo kuvia, jotka joskus päätyvät  Rantasalmen Kotiseutuarkistoon?

Alla olevan kuvan nuoret naiset lienevät Saukon kahvilan portailla?

 

 

 

 

kahvilan tytöt ovella

 

 

 

 

 

 

Ei kommentointia.